Salg, service og reiseliv

Ønsker du å jobbe i butikk eller starte egen bedrift? Kanskje frister jobben som vekter eller resepsjonist? Eller kanskje ser du en fremtid innen reiseliv og turisme?

Utdanningsprogrammet Salg, service og reiseliv gir deg muligheter innenfor alle disse yrkesområdene, og flere til.

Hvorfor velge Dalane videregående skole?

Hvorfor velge salg, service og reiseliv?

Du lærer

  • kundebehandling og salg
  • administrasjon og digitale verktøy
  • økonomisk og bærekraftig drift
  • om entreprenørskap
  • om reiseliv og turisme
  • planlegging og gjennomføring av sikkerhetstiltak

Du bør være

  • høflig og serviceinnstilt
  • interessert i å kommunisere med mennesker
  • åpen for ulike kulturer og tradisjoner
  • organisert, ryddig og strukturert

Les mer om service- og samferdsel på vilbli.no

Hvis du velger Salg, service og reiseliv på Dalane videregående skole, får du en spennende skolehverdag. En av læringsmåtene vi bruker er entreprenørskap og ungdomsbedrift. Her får du muligheten til å etablere din egen bedrift sammen med andre elever.  Dere vil da starte, drive og avslutte en ekte inntektsbringende bedrift i løpet av ett skoleår. Læremål i programfagene knyttes sammen med praktisk arbeid i bedriften.

Praktisk arbeid og kontakt med næringslivet får du også gjennom utplassering i bedrift. På Vg1 er det utplassering i bedrift  en dag i uke deler av skoleåret, mens det på Vg2 er utplassering en dag i uken gjennom hele skoleåret.

Ved å velge Salg, service og reiseliv får du en utdannelse som arbeidsmarkedet har bruk for, og hvor det er gode muligheter for å få læreplass. Etter læretiden har du mulighet for arbeid innen mange spennende og fremtidsrettede yrker. Du kan jobbe innen salg, reiseliv og turisme, hotell, kontor, sikkerhet og vekterbransje  –  eller du kan bli gründer og starte din egen bedrift. Mulighetene er mange, også i Dalane.

Hvis du i stedet for å gå i lære og få fagbrev ønsker å ta høyere utdannelse, kan du få studiekompetanse ved å ta Vg3 Påbygg etter endt Vg2.

Du som velger dette programområdet, vil senere være bedriftens ansikt utad. Viktige egenskaper er derfor det å være høflig, utadvendt og serviceinnstilt, og du må like å ha med andre mennesker å gjøre. Du må også kunne vise respekt for ulike kulturer, tradisjoner og etiske normer.

 

 

Første året - Vg1 

Utdanningen til de fleste yrkene tar normalt fire år. Du går de to første årene på skole. Etterpå er det to år opplæring i bedrift som lærling. Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg slik at du får studiekompetanse.

Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. 

Andre året - Vg2

Du fortsetter opplæringen innen utdanningsprogrammet du valgte på Vg1. På Vg2 velger du retning, og du kan velge mellom de programområdene som finnes på ditt valgte utdanningsprogram.   

Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. 

Tredje året - Vg3

Du blir normalt læring og fortsetter opplæringen i en godkjent lærebedrift. Du blir lærling i det programområdet du valgte på Vg2. Læretiden er to år, og når du er ferdig med læretiden kan du ta fag- og svennebrev.
Bli lærling

Still spørsmål til Dalane videregående skole

Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg  for å få studiekompetanse. Dette kan du gjøre etter at du har tatt fag- og svennebrev eller etter Vg2.

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

Veien videre

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

Les mer om service- og samferdsel